English

Belépés


Acronis True Image Home 2012: több mint mentőszoftver

 „Ments, ments…!”, halljuk sokszor e felszólítást, de valójában az adatok tényleg biztonságba kerülnek, vagy a biztonsági mentés a legtöbbször megmarad a szavak szintjén? A tapasztalat az, hogy igen, hiszen sokszor jut el hozzánk az ingerült felkiáltás: „Elveszett az eddigi munkám!”. Pedig a bosszúság és a plusz munka könnyen elkerülhető. Lássuk hogyan!

Szinte minden felhasználó pontosan tisztában van azzal, hogy az értékes rendszerekről, fájlokról, adatokról rendszeresen biztonsági mentést kell készíteni. Azonban valamilyen rejtélyes oknál fogva e tevékenység fontosságára sokan mégis akkor ébrednek rá, amikor már bekövetkezett a baj, és gyakran nem vagy csak költséges módon állíthatók helyre a károk. Ezt követően aztán nagy adatmentési láz tör ki, de megint valamilyen rejtélyes ok miatt ez viszonylag rövid időn belül lecsillapodik, és ismét kezdődik minden elölről. Pedig a mentések megfelelő eszközök segítségével könnyedén automatizálhatók. Ezúttal egy ilyen szoftvert veszünk górcső alá, és vizsgáljuk meg, hogy egy korszerű, biztonsági mentésre specializálódott alkalmazás mi mindenre képes. A tesztalany az Acronis True Image 2012, illetve annak Plus Pack nevű kiegészítője. 
 
Indul a telepítés
 
Az alkalmazás telepítése követi a Windows-os szoftvereknél megszokott elveket, és csupán néhány kérdésre vár választ. Meg lehet határozni, hogy mely összetevőket kívánjuk telepíteni és hova, majd a program a szériaszám után kíváncsiskodik. (Itt lehet megadni a cég weboldaláról szabadon letölthető, 30 napos próbaverzió szériaszámát is.) Ezt követően a telepítő pár perc alatt minden szükséges műveletet elvégez, és a számítógép újraindítása nélkül máris használatba vehető a szoftver.
 
 
Első lépések
 
Az Acronis True Image 2012 indítását követően – az Acronis-tól megszokott – kék színvilággal rendelkező felhasználói felület tárul fel, amely jól áttekinthető, köszönhetően annak, hogy a fejlesztők minden ritkán használt gombtól, menüponttól megszabadították. A főképernyő első ránézésre is követi azt a hármas felosztást, amely az alkalmazás logikájára és funkcionalitására utal. A három alapvető szolgáltatás: mentés, helyreállítás, szinkronizálás. A kezdő felhasználóknak sem kell megijedniük, hiszen a főképernyőről elérhető mindhárom összetevőhöz egy-egy bemutató néhány képkockával. Ezek inkább a mentési folyamatok egyes lépéseit szemléltetik, mintsem részletes útmutatást adnának, de azért a lényegre rávilágítanak. 
 
Kezdődhet az első mentés
 
Az Acronis az elmúlt években jelentősen növelte népszerűségét a biztonsági mentéseket lehetővé tevő alkalmazások piacán. A kiélezett verseny – különösen, amit a Norton Ghosttal vív - oda vezetett, hogy a program funkcionalitása folyamatosan bővült, de a fejlesztések középpontjában természetesen továbbra is a mentés/helyreállítás maradt. 
 
Az Acronis által támogatott biztonsági mentések kapcsán alapvetően két típus különböztethető meg. Az egyik a teljes lemezekről, partíciókról történő image/képállomány készítést, illetve a lemezklónozást biztosítja (ez utóbbi a próbaverzióban nem használható). Az Acronis képes arra, hogy ezeket a mentéseket növekményes módon végezze, azaz csak az előző sikeres mentés óta történt változásokat tárolja el, és ezzel jelentős mennyiségű időt spórol meg.
 
A másik alapvető mentési típus segítségével pedig nemcsak teljes lemezeket vagy partíciókat lehet biztonságba helyezni, hanem egyes könyvtárakat, állományokat is. Az alkalmazás lehetőséget biztosít az elektronikus levelek megóvására is. Az Acronis True Image 2012 ebből a szempontból az Outlook Express valamint az Outlook levelezőkliensekkel kompatibilis. Az e-maileket és a címjegyzékeket mindkét alkalmazásból képes kinyerni, míg az Outlook esetében többek között a naptár, a feladatok, a feljegyzések, az aláírások és a beállítások mentésére is alkalmas.
 
Legyen szó bármelyik mentési szolgáltatásról, a folyamat roppant egyszerű. Minden esetben a mentés forrását kell meghatározni, majd kiválasztani azt az adattárolót, meghajtót vagy könyvtárat, ahová a biztonsági mentésnek kerülnie kell. Lehetőség van a folyamatok pontos ütemezésének meghatározására valamint néhány egyéb finombeállítás megtételére.
 
 
Külön szót érdemel az úgynevezett Nonstop Backup funkció, amely a kiválasztott meghajtókon vagy könyvtárakban történő változásokat folyamatosan figyelemmel kíséri, és amennyiben módosulást észlel, akkor öt percenként egy növekményes mentést készít a háttérben, teljesen automatikusan. Minden egyes ilyen mentés a következő 24 órában elérhető. Helytakarékosság miatt ezután – 30 napon keresztül – napi mentésekből lehet visszaállítani a sérült vagy elveszett fájlokat, majd a szoftver egy-egy heti mentést hagy az adattorlón. Nyilván a hagyományos mentéseknél ilyen időbeli „megkötések” nincsenek.
 
 
Ha megtörtént a baj...
 
Amennyiben adatsérülés, adatvesztés következik be, vagy a rendszer teljesen összeomlik, akkor sincs mitől tartani. Az esetlegesen meghibásodott merevlemez cseréjét követően a mentésből visszaállítható a teljes rendszer, illetve az egyes fájlok. Amennyiben rendszerösszeomlás történik, akkor egy helyreállítólemez segítségével lehet életet lehelni a számítógépbe (ilyen lemez készítésére az alkalmazásból lehetőség van). Ha pedig csak egy-egy könyvtárat vagy állományt kell visszaszerezni, akkor a True Image Recovery funkciója segít ebben.  A helyreállítás legalább olyan egyszerű, mint maga a mentés. Csak azt kell meghatározni, hogy honnan, mit kell visszatölteni. Ráadásul ehhez egy plusz segédeszköz (Browser for backup) is rendelkezésre áll, amelynek révén tallózhatunk az eddigi mentések között.
 
 
Szinkronizálás
 
Az Acronis True Image 2012 a mentések és a helyreállítások mellett szinkronizálási tevékenységeket is támogat. Ezek során lehetőség van saját vagy ismerőseink számítógépei között fájlok átvitelére, de helyi, sőt online tárhelyekkel történő szinkronizálás is megvalósítható. A szolgáltatás igénybevételéhez egy Acronis regisztrációt kell elvégezni, ugyanis az adatátvitel az interneten keresztül, a cég erre a célra kialakított infrastruktúrájával zajlik. 
 
 
Eszközök sokassága
 
Az Acronis alkalmazásának „Tools and utilities” felületén számos segédeszköz található, amelyek között mindenképpen érdemes szétnézni. Innen végezhető el a lemezek klónozása, a helyreállító-lemezek készítése, a diszkek és a képállományok kezelése, a partíciók valamint a fájlok biztonságos törlése, illetve a beállítások mentése. Az egyik segédeszköz révén pedig a számítógépen végrehajtott műveletekkel kapcsolatos előzmények valamint az átmeneti állományok törölhetők. 
 
 
 
Az egyik legérdekesebb összetevő azonban a „Try&Decide”. A szolgáltatás neve arra utal, hogy annak aktiválásakor visszafordíthatatlan következmények nélkül lehet próbálkozni az adott rendszeren különféle műveletek végrehajtásával. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha aktiváljuk a szolgáltatást, akkor nyugodtabban telepíthetünk programokat, drivereket, böngészhetünk vagy nyithatunk meg elektronikus levelekhez tartozó állományokat, ugyanis baj esetén ezek a műveletek, és az általuk kiváltott rendszermódosítások visszavonhatók, de szükség esetén akár érvényesíthetők is. Ezáltal nem kell külön tesztrendszereket vagy virtuális gépeket üzemeltetni ahhoz, hogy kipróbálhatóak legyenek egyes alkalmazások. Tesztjeink során a Try&Decide tökéletesen működött. Egyetlen hátránya, hogy a rendszerállapot visszagörgetésekor (egyes esetekben rögzítésekor is) szükség van a Windows újraindítására csakúgy, mint az operációs rendszer beépített rendszerhelyreállító megoldásánál. Továbbá arra is figyelni kell, hogy visszaállításkor a Try&Decide aktiválása óta eltelt időben keletkező összes fájl, illetve módosítás elveszik.
 
Még egy Plus
 
Az Acronis True Image rendelkezik egy népszerű kiegészítővel, amely olyan funkciókat biztosít, amik sokszor csak a vállalati környezetekre szabott biztonsági alkalmazások esetében állnak rendelkezésre. Az úgynevezett Plus Pack egy olyan bővítmény, amely a True Image alkalmazással együtt, illetve később ahhoz külön vásárolható meg. Alapvetően három feladatot lát el. Egyrészt biztosítja, hogy a teljes rendszerhelyreállítás az eredetitől eltérő konfigurációjú számítógépeken is probléma nélkül megtörténhessen. Ezáltal, ha egy PC-ben nem vagy nemcsak a merevlemez romlik el, és ezért például alaplapot kell cserélni, akkor a Windows a helyreállítást követően az új környezetben is működőképes marad. A Plus Pack másik két szolgáltatása pedig a dinamikus lemezek kezelését valamint a WinPE (Windows Preinstallation Environment) környezetek használatát támogatja.
 
Összefoglalás
 
Az Acronis True Image 2012 alapvetően kedvező benyomást tett ránk a tesztelések során. A tesztrendszerben nem okozott semmiféle érezhető lassulást. A biztonsági mentések elvégzésére számos egyszerűen kezelhető lehetőséget ad, és a helyreállítások sem okoztak nehézséget. Kifejezetten hasznosnak ítéltük a Plus Pack kiegészítőt valamint a Try&Decide funkciót. 
 
A program legnagyobb hátránya, hogy jelenleg nincs magyar nyelvű verziója, de az Acronis magyarországi partnere már dolgozik a honosításon. A másik hátrány, hogy csak a Microsoft féle levelezőklienseket támogatja az elektronikus levelek közvetlen mentésekor. Azonban például a Thunderbird felhasználóknak érdemes szétnézniük az Acronis internetes fórumán, mert néhány trükköt lehet olvasni ezzel kapcsolatban, és a Thunderbird adatállományai a fájlmentésre szolgáló eszközzel probléma nélkül biztonságba helyezhetők.
 
Noha az Acronis a True Image alkalmazását elsősorban az egyéni felhasználók igényeihez igazította, elmondható, hogy a szoftver a kisebb cégek esetében is helyt tud állni, és sok kártól, problémától szabadíthatja meg a tulajdonosokat.
 
Pozitív:
 • egyszerű kezelhetőség
 • többféle biztonsági mentés
 • könnyen kezelhető rendszerhelyreállítási funkciók
 • folyamatos mentés
 • teljes helyreállítás összeomlott rendszerek esetében is
 • helyreállítás eltérő hardverkörnyezetekben (Plus Pack)
 • számos segédeszköz
 • problémamegelőzés (Try&Decide)
 • jó ár/érték arány
Negatív:
 • nincs magyar nyelvű verzió
 • csak Microsoft levelezőkliensek támogatása
 • újraindítási szükséglet Try&Decide visszaállításkor

A teljes termékleírás

 A termék elérhető az alábbi webáruházakban: